Ori and the blind forest

Odavno nisam video ovako vizuelno privlačnu 2D-platformu, kompletnu u skoro svim aspektima, prateći savremene standarde gejming industrije. Iz tog razloga sam izabrao bas ovo remek-delo za moju analizu 2D platforme. “Ori and the blind forest” pokreće famozni engine “Unity”, a najinteresantnije je fantastično, ručno crtano i obojeno okruženje u ovoj nestvarno lepoj igri. Ako mislite da je vizuelna lepota ove igre jedina vrlina, grdno se varate. Na prvi pogled može se predpostaviti da je ovo samo jedna od onih “lepa na oko” i kratkih platformera, međutim, ovo je definitivno vrlo zahtevna platforma, koja zahteva dobre reflekse i jos bolju preciznost, sa neverovatno dobrom pričom i fenomenalnim zvukom.

Igra je predvidjena za veterane koji su se već susretali sa ovakvim konceptom igara. Može biti frustrirajuća u nekim segmentima i teška za novije igrače, pošto ne koristi mehaniku automatskog čuvanja pređenog dela igre, već morate obavljati tu funkciju sami. Igra je napravljena da je igrate sami i nema multiplayer funkciju. Dostupna je za PC, kao i za (Nintendo Switch i Xbox One).

Tri elementa od kamena, koji održavaju život čarobne doline, ukradena su od strane finalnog i najjačeg protivnika i vi ih morate pronaći, a zatim vratiti na svoje mesto, kako bi ste sačuvali magičnu dolinu. Tako da je cilj u ovoj igri jasno definisan. Kroz igru otključavate razne skrivene moći, koje Ori u sebi poseduje, kako biste prešli odredjene deleove u igri. One mogu biti u početku zbunjujuće, ali posle nekoliko neuspeha i vaših brojnih smrti u igri, steći ćete naviku i nećete moći da zamislite  igru bez njih. Igra ne oprašta i zna da bude dosta teška u nekim momentima. Vrlo brzo ćete se susresti sa prvim neprijateljem posle uvodne špice. Takodje teren sam po sebi predstavlja minsko polje. Skoro sve u magičnoj dolini pokušava da vas liši života, počev od raznih trnovitih žbunova, otrovnih jezera, vatre i nekakvih magičnih lasera i projektila. Takodje postoje vrlo dobro osmišljene zagonetke, gde ćete morati ozbiljno da se fokusirate kako bi ste ih rešili. Neke od zagonetki nećete morati da rešavate (postoje one koje su obavezne, a postoje i one koje se mogu preskočiti), ali onda se oprostite od raznovrsnih nagrada i tajni sa kojima vas igra nagradjuje, kako bi vam olakšala život. Pored zagonetki i klasično teških nivoa, postoje i sekvence gde morate pobeći od raznih protivnika koji vas jure. U magičnoj dolini skoro je ne moguće preći ih iz prvog puta, pa morate imati razne neuspehe kako bi ste razumeli tačnu putanju kojom se morate kretati. Pored ovih delova, ostali će vam ličiti na šetnju u parku, iako su i oni dosta teški. Pored svih ovih ostalih stvari, moram nagovestiti da igra nije ni malo repetativna, tj. da ne izaziva prekomerno ponavljanje i dosadu. To je zato sto je svaka lokacija napravljena u istom stilu, ali se dosta razlikuju i taman kada pomislite da ste se umorili od jedne, dolazi druga lokacija sa sasvim drugačijom mehanikom. Npr. na jednoj lokaciji ćete non stop skakati po nekakvim teleportima, na drugoj ćete plivati pod vodom, a na trećoj držati orb koj se odupire gravitaciji, pa će vam sve delovati i izgledati izvrnuto i naopako…

Kada je ova igra u pitanju, trebalo mi je oko 10 Časova da je obrnem i tačno 232 smrti, ali uopšte ne žalim zato sto sam uživao u skoro svakom trenutku. Igra prosto ostavlja bez daha svojim fantastičnim izgledom i predobrom muzikom. Iako nije imala mnogo glasovne glume, ipak je držala pažnju, pa bih rekao da je “Ori and the blind forest” definitivno ispunio svoju misiju i svoja očekivanja. Razočarao sam se kada sam završio igru. Igra vam ne dozvoljava da je nastavite nakon završetka, kako biste našli i otključali sve skrivene tajne i sporedne sakrivene nivoe.

Sada možemo preći i na zamerke. Nekada ekran može izgledati potpuno prenatrpano raznim bojama, gde vam se čini da uopšte ne vidite gde se nalazite. Takodje u nekim trenucima Ori može delovati prilično slabo, iako imate skoro sve nadogradnje i pun helt bar. Manjak glasovne glume je još jedna stvar koja mi se nije svidela, ali i pored tih malih zanemarljivih zamerki igra izgleda prelepo i kompletno, stoga želim da je ponovo odigram, iako smatram da nije predvidjena da se igra više puta.

 

More from Filip Stojanović